LEARN ENGLISH

IDEJE ZA UČENJE JEZIKA KADA STE UMORNI I NAPETI

Pablo Pikaso je imao pravo. Ko želi da uradi nešto, nađe način. Ko ne želi, nađe izgovor. Vrlo smo vešti kada treba izmisliti opravdanje za nešto što još uvek nismo uradili. Ovoga puta tu domišljatost iskoristićemo za nalaženje rešenja.

Problem: Preumoran/na da uradi domaći. Na čas ide nespreman/na usled nedostatka vremena. Dodatna aktivnost kod kuće se zanemaruje, napredak spor, ako i postoji. Njeno visočanstvo Griža Savesti potpuno bezmoćna. Čeka se na produženje dana na 30 sati i skraćenje radnog vremena na 4.

Rešenje: Volja da se proba bar jedan od navedenih predloga.

Za kvalitetno učenje, znamo svi, potrebno je vreme i koncentracija. Što više vremena posvetimo predmetu i to radimo redovno, to bolje. Napredak je neizbežan. Međutim, slučaj je takav da nam upravo vremena manjka, da dolazimo kući preumorni, pospani, napeti i da je naše okruženje bučno, neodgovarajuće za rad, a uz to nas čeka i spisak obaveza.

Želim da vam predložim par stvari koje možete raditi čak i kada ste sve gorepomenuto, a ipak želite da budete vredni.

PREUMORNI STE ZA AKTIVNO UČENJE

Najbolje aktivnosti u ovom slučaju su vezane za sadržaj koji vam je poznat, nešto što ste već slušali, gledali, čitali.

  1. Prelistajte svoju svesku. Podsetite se nekih reči i izraza, možda sastava koji ste pisali. Dovoljno je da to radite 15 do 20 minuta. Obratite pažnju na greške koje ste pravili. To ne zahteva punu koncentraciju jer ne učite novo gradivo. Samo obnavljate staro. Prođite kroz udžbenik, pročitajte tekst koji ste skoro radili.
  2. Dok večerate ili se spremate za spavanje, umesto vesti i reklama, na TV-u nađite kanal sa sadržajem na engleskom i pojačajte. Pustite video na YouTube-u. Neka bar u pozadini neko brblja na engleskom. Nije bitno da sve ispratite, poneka reč će sigurno ostati u glavi. Pola sata toga je dovoljno, a nemate osećaj da ste učili.
  3. Sigurna sam da ponekad pričate sa sobom i to naglas. Probajte da to radite na engleskom. Možete da isplanirate naredni dan ili ispričate događaje iz dana koji je za vama. Naravno, idealno bi bilo da pričate sa nekim, ali i ovo će poslužiti. Nekoliko rečenica, nikakva detaljna obrazloženja. Ako sedam dana to radite po 10 minuta, imate čitav sat razgovora. Kao da ste te nedelje imali još jedan čas engleskog! Samo zamislite da vas je neko pozvao na telefon. How are you? What are you doing tomorrow? Let’s meet for lunch. Šta biste odgovorili?
  4. Mislite da nije baš normalno pričati sa sobom i to još naglas? Ok. Plašila sam se da ćete to reći. U tom slučaju, vodite dnevnik. Deset minuta pred spavanje, nije kao da pravite raketu. Evo detaljnog teksta zašto i kako tačno to raditi.
  5. Za sve smo umorni, ali za telefon nikada nismo. Kad ste već tu, zašto ne biste sa nekim razmenili neku poruku na engleskom? To može biti bilo ko, našalite se sa društvom i ako vam oni odgovore na srpskom, nema veze. Vi nastavite na engleskom, u tome je poenta. Ne verujem da ste baš toliko umorni da ne možete da sastavite nekoliko poruka. Pažnju nam takođe drže aplikacije za učenje jezika koje instalirate na telefon. Često su u vidu igrica ili kratkih testova. Prepolovite vreme koje provedete na društvenim mrežama, 15 minuta čitajte vesti iz nesvesti, 15 minuta se pozabavite aplikacijom.

PRENAPETI STE I NERVOZNI DA BISTE UČILI

  1. Muzika je odličan način da se opustite. Neka to bude vaš omiljeni izvođač, sigurna sam da slušate ponešto na engleskom, pojačajte i pevajte naglas. Uvek možete da nađete tekst pesme i čitate, kao na karaokama. Opustićete se, a i naučićete neku novu reč ili obnoviti staru. Evo jednog linka gde možete da učite engleski uz vašu omiljenu muziku.
  2. Smeh nema konkurenciju kada je podizanje raspoloženja u pitanju. Pustite film koji volite, a koji ste više puta gledali, radnju znate, ostavite bez titla i smejte se. Učenje je ionako najbolje kada se zabavljamo i smejemo. Znate one humoristične sitcome i ostale serije sa epizodama od dvadesetak minuta? Bingo!

NE ODGOVARA VAM OKRUŽENJE U KOME UČITE

Ako vam se ne sviđa gde ste, pomerite se, niste drvo. Često se setim ove izjave, ne znam ko je autor, ali znam da mi je mnogo puta pomogla.

  1. Mesto na kome ste uvek sami jeste kupatilo. Ako nema drugih prostorija gde biste mogli na miru da učite, onda vas tu niko neće uznemiravati. Osim ako ne živite u Tesna koža porodici.
  2. U slučaju da ste u društvu, možete okolinu iskoristiti za razgovor. Obratite im se na engleskom. Čak i ako oni odgovaraju na srpskom jer im je neobično, vi nastavite.
  3. Igra je nešto što će vas opustiti, razveseliti, nasmejati i podučiti nečemu novom. Igrajte se sa svojom decom. Ako vaše dete (a danas je slučaj da sva deca uče engleski u vrtiću/školi) ima neku knjigu ili materijal iz kojeg uči, prelistajte ga zajedno. Deca nauče puno priča i pesmica na engleskom. Pridružite im se. Pitajte ih šta su radili te nedelje. Iznenadićete se koliko novih reči možete od njih naučiti. Često im je izgovor bolji nego kod odraslih. Deca mogu biti vaš učitelj.

Šta god da radite, najbitnije je da se ne osećate kao da vas neko prisiljava jer će se u tom slučaju javiti odbojnost i postoji mogućnost da odustanete. Najbolji lek za to je da izaberete temu koja vas interesuje, nešto o čemu uvek volite da slušate i diskutujete i da imate na umu svoj cilj, prisetite se šta želite da postignete i zašto ste isprva počeli da učite jezik.

2 thoughts on “IDEJE ZA UČENJE JEZIKA KADA STE UMORNI I NAPETI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *