LOVE BOOKS

KOJE SU PREDNOSTI ELEKTRONSKIH KNJIGA I ČITAČA?

kindle amazon

Umesto uvoda, a u svoju odbranu, reći ću da i ja više volim papirnu knjigu. No, ovoj modernoj, elektronskoj, se ipak mora priznati izvesna praktičnost.

Moje iskustvo sa čitačima e-knjiga bi se najkraće moglo opisati kao „ne znaš dok ne probaš“. Svarno nisam znala. Ali, tvrdoglava u odbijanju da probam jesam bila.

Iako čitanje na telefonu i e-čitačima tek postaje popularno, nije kao da ih ljudi nisu koristili i do pre nekoliko godina. A među njima i jedna moja drugarica koja je na sve načine pokušavala da me ubedi da mi to treba. Dosta kasnije, namamila me je i na probnu vožnju. Njen e-reader sam zadržala nekoliko meseci i da budem iskrena, odugovlačila sam sa vraćanjem. Svidelo mi se.

Pre dve godine kupila sam Amazonov e-reader, Kindle. I mnogo se volimo.♥

Jedna važna (čitaj presudna) digresija.

E-reader iliti čitač elektronskih knjiga će biti najbolja stvar koju ste kupili u poslednje vreme naročito ako biste da čitate na engleskom.

Gde sam ono stala? Da! Kod ljubavi. ♥ Mnogo se, dakle, volimo.

On mene voli zato što sam neodoljiva, a ja njega jer:

GOTOVO DA NEMA KNJIGE KOJU ON NE MOŽE DA MI OBEZBEDI

Lično, Kindle mi najviše služi za čitanje na engleskom. Knjige pisane na drugim jezicima čitam u prevodu na srpski, kao i našu domaću literaturu i te knjige ili kupujem ili pozajmljujem iz biblioteke. Što se tiče knjiga na engleskom, biću iskrena, sve nalazim na internetu, potpuno besplatno. Sviđa mi se što nađem knjige koje kod nas nisu ni prevedene ili budu za nekoliko godina, dok ih u originalu mogu naći već za mesec, dva od izdavanja. Elektronske knjige na engleskom se naravno mogu i kupovati na Amazonovom i ostalim sajtovima, a i kod nas, na srpskom, pa pogledajte šta ima u ponudi na sajtovima Lagune, Derete, Geopoetike.

POKRETNA I LAGANA BIBLIOTEKA

Vrlo bitno ako često putujete i/ili volite da uvek nosite knjigu sa sobom. Memorija e-reader-a je ogromna prednost. U jednom uređaju imate na stotine knjiga što je super ako ste na odmoru, delite ga sa nekim ili čitate nekoliko knjiga istovremeno. Ne zauzima puno mesta u torbi i nije težak.

ŠTEDI NOVAC

Dobre knjige nikada nisu skupe, ali budimo iskreni, više od pola pročitanih knjiga ne biste u životu pogledali još jednom. A kamoli čuvali na polici. Ja sigurno ne bih. Ukoliko mi se neka knjiga baš svidi, kupim je za svoju biblioteku. Ne volim nagomilavanje nekvalitetnog sadržaja pa makar to bila i knjiga. Zato sam, između ostalog, i član biblioteke. No, o tome ćemo drugi put.

Kad smo već kod cena, ja sam svoj Kindle platila 140 evra. Jedna knjiga je u proseku 8 evra. Sigurna sam da ćete pročitati više od 15 knjiga.

NE TRAŽI MNOGO HRANE I DUGO JE SIT

Baterija toliko dugo traje da zaboravite kad ste ga napunili. Meni često i po mesec, mesec i po dana. Sve zavisi naravno od toga koliko vremena provodite čitajući i koliko su vam jaka pozadinska svetla. Kako god, nije to telefon da mora na punjenje dva puta dnevno.

NEPROCENJIV ALAT ZA UČENJE ENGLESKOG

Ovo je razlog zbog koga i pišem ovaj tekst. Uz sve prethodno pomenuto, a ponajviše mislim na dostupnost knjiga na engleskom i uštedu u novcu, velika prednost Kindla je što imate ugrađen jednojezični rečnik, tačnije Oxford Dictionary of English. To znači da dok čitate ne morate da imate rečnik pored sebe, niti telefon i Google Translate, već samo kliknete na nepoznatu reč i dobijete objašnjenje kao i opciju da pročitate više o tome sa Vikipedije. Da, možete se konektovati na internet.

PAMTI KAO SLON

Sve zanimljive delove iz knjige možete obeležiti i sačuvati. Otvara se novi dokument, posebna „sveska“ u koju se kopiraju svi delovi koje obeležavate i čuvaju čak i kad izbrišete knjigu. Možete ih čitati na kompjuteru, prepisati kasnije kao što inače radite sa običnim knjigama. Možete dopisivati svoje beleške ili obeležiti celu stranicu kao bitnu da je kasnije brže nađete.

ČUVA MOJE ZDRAVLJE

Skoro sve knjige se danas mogu naći u pdf-u i čitati na kompjuteru ili tabletu, postoje aplikacije za čitanje na telefonu, ali to za mene lično nije prihvatljiva opcija. Fizički me zamara takvo čitanje. Kindle je dizajniran tako da je pozadina u boji sličnoj papiru, svetlo nije agresivno i nije usmereno kao vama, a možete čak i bez njega.

Navešću još par stvari koje smatram važnim, ali bih vas zamolila da pre kupovine svakako pogledate nekoliko video snimaka na YouTube-u gde ćete saznati o svim prednostima ove sprave. Na mom Instagram profilu možete pogledati i IGTV video o Kindlu i u opisu imate linkove za sajtove gde ćete naći većinu knjiga na engleskom.

  • Osim Kindle uređaja, znam da postoji i Kindle aplikacija koju možete koristiti na tabletu ili telefonu pa pogledajte kako to funkcioniše.
  • Kindle zahteva da dokument koji čitate bude u određenom formatu što se lako može prilagoditi uz pomoć mnogobrojnih online alata za konvertovanje.
  • Postoje opcije na Kindlu koje možete aktivirati i koristiti jedino i tek kada ga registrujete na Amazonu i imate svoj nalog. No, uređaj će vas odlično služiti i bez toga, ne brinite.
  • Mnogi kažu: „Da, ali elektronska knjiga ne postoji kao materijalna, nemam je na polici.“ Knjiga se čuva ako planirate da je ponovo čitate. E-knjige se takođe mogu sačuvati u kompjuteru i čitati za nekoliko godina. Prednost – nema brisanja prašine. Ako vam ipak ne smeta da brišete prašinu, pomislite samo na selidbu ili preuređenje stana.

Do sledećeg teksta, iskoristite prednosti modernog doba.♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *