LEARN ENGLISH

NAPRAVITE OD UČENJA MALI RITUAL

Neki bi je nazvali jutarnjom kafom, ali ja i ne baš. Prvo, nije jutarnja. Ja sam budna čim ustanem i ne treba mi bokal kafe da bih se pokrenula. Spavala sam, dakle, odmorna sam. Novi dan je tu. Dajte mi samo vode i dobar doručak i idemo u nove pobede.

jutarnji ritualJedna od mnogih malih pobeda u toku jednog sasvim običnog dana za mene jeste ta jaka, crna kafa, flaša vode i, ako se nađe, a nađe se, nešto slatko. I to negde između 11h i 13h. Ta brižljivo skuvana kafa ne zaslužuje da se samo sruči u želudac i skoči dalje. Moje ispijanje kafe, to znaju moji najbliži, ume da potraje i sat vremena, nekad čak i dva. Zavisi od obaveza.

Zašto pobogu pijem kafu dva sata? I odakle mi toliko vremena? Zato što mi je najčešće to jedina u toku dana, drugu često i ne pijem, a drugo zato što ja tada učim. Šta učim? Svašta. Ako nisam u procesu izučavanja neke određene teme, nešto na čemu trenutno u životu radim, a svi imamo neke svoje ongoing projekte, onda je to istraživanje tj. informisanje o nečemu što mi je bitno, zanimljivo, potrebno za posao itd. Tu spada čitanje stručne literature, gledanje videa, čitanje članaka i update na društvenim mrežama.

To sa društvenim mrežama kod mene nikako ne izgleda kao obično skrolovanje da se sazna ko je gde popio kafu/večerao i sa kim je bio na moru, već posećujem isključivo stranice koje sam pažljivo birala zbog sadržaja koji nude i pratim šta se dešava. Ta vrsta informacije je meni jako bitna: zanimljiva mi je i kasnije je zaista mogu praktično iskoristiti. Ne čitam vesti, novine i tabloide, ne gledam TV; zapravo izbacila sam ga iz stana još pre nekoliko godina; nemam nijednu aplikaciju na telefonu koja izveštava o broju nesreća, finansijskih krahova i života selebritija. To je za mene gubljenje vremena i energije. Sasvim suvišna, prazna i neupotrebljiva informacija.

Za mene je tu, da se razumemo, sama kafa najmanje bitna. Draž je u tome što je to deo dana u kome me ne zanima ništa drugo što se tiče posla, poznanika i njihovih želja i zahteva, urednosti stana, šta god da postoji i traži da mu se posvetim. Tada želim da se posvetim samo onome što meni lično pruža zadovoljstvo i vrednost, a jedna od tih stvari je svakako učenje.

Zašto vam sve ovo pričam? Zato što sam shvatila, a to nije ništa novo i zajedničko nam je svima, a uz to i mnogo puta već naučno dokazano, da u tim trenucima, potpuno opuštena, kada znam da ne moram, već sama biram da to radim, najbolje i najbrže učim. Zapravo, nemam osećaj da učim već da se zabavljam. I kada ujutru imam časove ili moram do grada zbog nekih obaveza, znam da ću, kad dođem kući (pa makar bilo i 14h) skuvati kafu i sesti da se igram. U mom mozgu se stvorila veoma moćna, pozitivna asocijacija.

Vi ste krenuli, dakle, sa učenjem engleskog. Pohađate časove, ali shvatate i sami, a i profesor vam je objasnio da je dodatni rad kod kuće zaista neophodan i vrlo koristan. Sledeći logičan korak je stvaranje navike da učite svakodnevno ili bar nekoliko puta nedeljno i tako duži vremenski period da bi se rezultati primetili.

Ono što vam predlažem jeste da to pretvorite u svoj ritual kome ćete se radovati i koji će vam prijati. Navika da učite redovno ne bi trebalo da predstavlja stres i izaziva grižu savesti već uživanje.

učenje kao ritual

Kako onda uspešno osmisliti taj ritual?

Uslovi su sledeći:

  1. da to bude približno isti deo dana (kao kad pijete vitamine);
  2. i to u trajanju od koliko god vremena da možete da izdvojite; minimum bi bilo pola sata, s tim da kada imate uslova za to možete i da produžite;
  3. da napravite takvu atmosferu, isključivo sa elementima koje vi volite koja će baš zbog toga učenje olakšati i sigurno pospešiti. Zavolećete ga zato što ide u paru sa vama omiljenim stvarima. U vašem mozgu, što češće sprovodite taj svojevrsni ritual, stvara se vrlo jaka veza zbog same emocije koja tu odigra ključnu ulogu. Bilo da je emocija negativna (tako zbog nekog profesora, loše ocene/iskustva nismo voleli neki predmet) ili pozitivna (ohrabrenje, dobre ocene i uspesi, smejanje i zabava) naš mozak lakše pamti nove informacije i duže nam ostaju u sećanju.

Ostalo je sada na vama. Svako od nas uživa i inspirišu ga drugačije stvari. No, kad smo već tu, evo nekoliko ideja o kojima možete razmisliti:

  1. Pomenula sam kafu. Dakle, omiljeni napitak ili hrana. Mislim da nije pametno učiti za vreme obroka, ali užina je nešto drugo. Skuvajte čaj/kakao baš onako kako volite, verovatno imate i omiljenu šolju. Uveče biste možda voleli čašu vina. Grickajte nešto što stimuliše mozak. Iznenadićete se ali nije to uvek šećer. Zdrave masti su ono što mozgu treba. Orašasti plodovi, tamna čokolada ili u topli napitak dodajte kašiku kokosovog ulja.
  2. Sledeće je mesto na kome učite. Koji je vaš omiljeni kutak u stanu? Ili je to možda priroda? Idite u obližnji park. Prošetajte do mirnog kafića i tamo učite. Čitaonica meni lično nikada nije prijala, uvek sam učila u sobi. Niti ležim, niti sedim za stolom. Dvosed ili fotelja, taj opušteno-sedeći položaj mi odgovara. I pod, obožavam da sedim na podu.
  3. Sa muzikom pažljivo. Ako gledate video ili slušate nešto, jasno je da nećete slušati muziku. Ali, ako nešto pišete ili čitate, a apsolutna tišina vam ne prija, onda izaberite neku ambijentalnu muziku, bez teksta koji vam odvlači pažnju. Na You Tube-u u pretrazi ukucajte study music ili music for studying ili nađite klasičnu muziku i to, ni manje ni više nego baroknu. Otkriveno je da se razumevanje i dugoročno pamćenje mogu značajno povećati baš uz ovu muziku jer ona ima ritam sličan ritmu otkucaja ljudskog srca.
  4. Sledeća stavka je stationery. Odnosno: sveske, planeri, olovke, markeri, bojice, lepljive trake, fascikle i sve ostale sitnice koje su vam lepe ili imate potrebu da podvlačite, crtate, prepisujete i organizujete materijal iz koga učite.
  5. Nekima bi prijalo da uče u društvu. Zašto ne biste napravili zajednički ritual? Nećete svakodnevno, svi imamo svoje obaveze, ali jednom nedeljno, pa čak i jednom mesečno može da bude prilika kojoj ćete se vi i još neko radovati pa ćete uz zajedničku kaficu obnavljati ili, idealno, pričati na engleskom. U društvu je svakako najbolja vežba pričanje na stranom jeziku.

Šta će se desiti? U početku će vam ovakav ritual biti zanimljiv jer ćete uživati u toj organizaciji i oslobađanju od svih pravila koja su vezana za samu ideju o tome da je učenje dosadno i naporno i da mora ovako ili onako, a kasnije će vas sve ove vama lepe stvari asocirati na engleski i obrnuto. Et voilà! Navika se stvorila. Taj deo dana će biti vaš deo dana, kada na miru možete da uživate u nekim stvarima koje s nogu popijete/pojedete, sve u trku i sve površno. Spojite ih sve u sat vremena i ne dozvolite da vas iko omete. To je vaše vreme koje kvalitetno provodite i koje će vam se itekako isplatiti. I to ne samo u vidu boljeg znanja engleskog. Drugačiji je dan kada svesno uživate u tim malim, ali važnim stvarima.

Probajte, pa mi javite u komentarima koliko vam je lepo.♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *