LEARN ENGLISH

METODE KOJE ĆE VAM POMOĆI DA REDOVNO UČITE ENGLESKI

Formula uspeha je jednostavna: počnite i istrajte. Malo teži deo jeste njena primena. Mnogi odlažu da krenu sa učenjem i njima bih preporučila da pročitaju tekst Kako početi sa učenjem engleskog jezika.

Mudri bi rekli: „Početak je pola posla.“ Zaista, kako uopšte uraditi nešto ako ne započnemo? Tek kad krenemo i vidimo sa čime smo se suočili, znaćemo da isplaniramo sledeći korak i prilagođavamo aktivnosti prema svojim potrebama i cilju koji smo zadali.

Ali, druže, kome treba pola posla? Kako bismo živeli u kući bez krova i kako bismo čitali da naučimo samo 15 slova azbuke? Tu dolazimo do istrajnosti. A ona je, može se slobodno reći, najvažniji deo procesa učenja stranog jezika.

Ove tehnike koje želim da vam predložim i sama koristim, meni mnogo pomažu da istrajem u onome što sam sebi zadala kao cilj. O njima sam saznavala iz pročitanih knjiga ili videa, a neke su spontano nastale kao moja navika pa sam kasnije saznala zašto su tako uspešne. Primenjive su na sve oblasti života. Nadam se da ćete ih isprobati i naći onu koja vam najviše prija.

JUST SHOW UP

Zamislite sledeću situaciju: krenuli ste na pilates, rešili da vežbate tri puta nedeljno. Često će se desiti da vam se ne ide, da je vreme napolju grozno, da ste umorni, da vas mrzi da se presvučete i spakujete opremu. I ne odete na trening baš zbog toga. Kada biste uspeli da dođete do sale, svakako ne biste tada odustali i vratili se kući. Kad ste već tu, odradićete trening. Dakle, najteži deo treninga često je da se samo pojavite tamo gde bi trebalo ili započnete sa radom. Posao se odradi, nekako to ide samo od sebe, unesete se u proces i sat vremena kasnije, ponosni ste što ste došli na trening.

Ili seli da učite. Isto je. Razmišljanje o nečemu što znamo da bi trebalo da uradimo često je „bolnije“ od samog rada. Samo odlažemo: kasnije ću, sutra ću nadoknaditi. Treba biti brži od mozga koji kreće vrlo brzo da obrazlaže zašto je bolje uraditi domaći sutra, a ne danas, kreće sa izgovorima.

Šta ćete uraditi? U trenutku kada vam kroz glavu prođe misao da biste mogli da radite engleski, odmah se prihvatite posla, nemojte dozvoliti da prođe tih desetak, dvadesetak sekundi u kojima krećemo da smišljamo izgovore. Druga opcija je da knjige i materijale stavite negde blizu sebe kako biste ih primetili, podesite alarm ili odredite vreme u koje ćete učiti i ponašate se kao robot bez mozga. Prvih nekoliko minuta će vam možda biti mrsko, ali ubrzo ćete zaboraviti na to jer ćete mozgu dati novi zadatak – gradivo koje učite.


“Eighty percent of success is showing up.” 

Woody Allen


RITUAL

Predlažem da učenje pretvorite u svoj ritual kome ćete se radovati i koji će vam prijati. Napravite takvu atmosferu, isključivo sa elementima koje vi volite koja će baš zbog toga učenje olakšati i sigurno pospešiti. Zavolećete ga zato što ide u paru sa vama omiljenim stvarima. U vašem mozgu, što češće sprovodite taj svojevrsni ritual, stvara se vrlo jaka veza zbog same emocije koja tu odigra ključnu ulogu. O ovome sam napisala detaljan tekst Napravite od učenja engleskog mali ritual koji objašnjava zašto je to važno i kako da osmislite sopstveni.

KAIZEN METODA

Poznati po svojoj disciplini i učinkovitosti, Japanci su izumeli jednu tehniku koja se proširila na ceo svet i primenjuje se kako u privatnom, tako i u poslovnom životu. Kai znači promena, a zen mudrost. Radi se o tome da dajete obećanje da ćete svakodnevno, bez izuzetka raditi nešto što vam prija (ili što želite da uvedete kao svoju novu, dobru naviku) samo jedan minut. Činjenica je da apsolutno svako, kakve god da su mu obaveze, može da izdvoji 60 sekundi u toku dana da uradi neku vežbu. I sa tim ćemo se svi složiti.

Ako vam je smešno da nešto radite jedan minut ili mislite da time nećete postići rezultate, vi počnite sa 5 ili 10 minuta. Deset minuta engleskog dnevno. To je sve. Šta će se desiti? Isto što i sa Just show up metodom: unesete se u ono što radite i polako produžavate. Za nedelju, dve, 5 minuta će se pretvoriti u 20, što na nedeljnom novou uopšte nije malo. To vam je taman onih dva puta nedeljno od sat koji su uobičajeni kod kurseva engleskog ili privatnih časova. Istražite ovu metodu ako želite da stvorite naviku redovnog učenja i pobedite lenjost.

ZAŠTO STE UOPŠTE POČELI?

Svaki put kada osetite da posustajete ili da ne učite redovno kao pre, zapitajte se: „Zašto ja ovo radim?“ To je nešto što smo odredili na početku, to nas je odvelo na prvi čas, ali vremenom imamo osećaj kao da nešto moramo da radimo, a niko ne voli da radi ono što mu je nametnuto. Sve nam je preče od učenja.

Engleski je za vas najverovatnije sredstvo za dostizanje nekog drugog cilja: boljeg posla, lakšeg snalaženja u inostranstvu, preseljenja itd. To je razlog zbog koga učite, to je vaše zašto. Kada pomislite da danas idete na čas jer ćete biti korak bliži unapređenju, verujem da će vam biti lakše.

KOJI SU VAŠI REZULTATI?

Proces učenja je malo varljiv u smislu da se vrlo brzo priviknemo na novo stanje, naučimo nešto i uzimamo to zdravo za gotovo. Stalno imamo osećaj da ne znamo dovoljno, da ima još toliko toga. To nije neistina. Uvek se može naučiti nešto novo, nikada nećemo znati sve. Ali, zar nije malo nefer prema sebi ne priznati svoje dosadašnje uspehe?

Sećate li se koliko ste znali kada ste počinjali? Da li možete da pronađete rezultate testa vašeg znanja koji ste uradili na početku kursa? Snimite sebe danas, odgovorite usmeno na neko pitanje, pa za tri meseca uradite to opet i uporedite snimke. Ako pišete i vodite dnevnik, uradite isto.

Nemoguće je učiti i stajati u mestu: vi se krećete, ali taj napredak nije vidljiv odjednom. Promene na bolje se dešavaju, ali ne očekujte da ih primetite na nedeljnom nivou. Ne stvarajte taj pritisak sebi.

Napišite šta ste sve naučili od početka kursa, obratite pažnju na to da li lakše razumete tekstove, videa i filmove, da li brže sastavljate rečenice, prelistajte svesku i vidite koje reči prepoznajete, koliko ste ih usvojili. To su vaši rezultati i to ste do sada postigli, znači: može. Nastavite sa radom.

Šta god da radite, znajte da ništa od ovoga nema neograničen rok trajanja. Kombinujte tehnike, uvedite nove, pronađite šta vas gura napred i to ponavljajte s vremena na vreme. Evo citata koji to najbolje objašnjava:


People often say that motivation doesn’t last. Well, neither does bathing – that’s why we recommend it daily.

Zig Ziglar


 Već danas isprobajte nešto od ovoga. Nova godina je tu, vreme je za nove početke i stvaranje dobrih navika.

Srećno učenje svima!♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *