LOVE BOOKS

KAKO STVORITI VREME ZA ČITANJE?

Da se razumemo odmah na početku – ovaj tekst nije o tome da čitate više i brže, već da čitate. Prvobitno nazvan Protivotrov za „nemam vremena za čitanje“.

Za mene se čitanje u toku dana podrazumeva kao što se podrazumeva da ću jesti ili oprati zube. Uvek imam vremena za čitanje.

Tako sam navikla od malih nogu, tako mi je lepo. O prednostima čitanja neću pisati. Da ih nema mnogo, sigurno ne bih provodila toliko vremena sa knjigama.

Ovo je zapravo tekst o tome kada (sve) čitam. Neću vam govoriti šta bi trebalo i ne bi trebalo da radite već ću opisati svoje navike, a vi ih slobodno smatrajte preporukama.

Vremena za čitanje mi nikada nije manjkalo. Kao što rekoh, stvorila bih ga pa makar se tuširala i čitala u isto vreme. Nečitanje nije opcija, što se mene tiče. No, ima jedna stvar koja mi pruža mnogo više prostora da se pojavi taj jednorog koga svi traže i retki ugledaju, Njegovo veličanstvo Slobodno Vreme.

1. NE GLEDAM TV. NE ČITAM NOVINE I ČASOPISE. NE PRATIM VESTI I ŽIVOTE DRUGIH NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Ispravka – ja nemam TV. Izbačen je iz mog stana pre nekoliko godina i taj raskid je meni doneo mir i veliku sreću. Alimentaciju RTS-u uredno plaćam jer je, logikom neobjašnjivo, deo računa za struju. Nemamo nameru da se mirimo. Nisam prestala da gledam TV zbog toga što mi je oduzimao mnogo vremena jer nije, nisam gledala mnogo programa, već iz razloga što želim da sama izaberem čime ću se hraniti, a TV je sve osim dobre hrane, naročito danas.

Ovo objašnjava i zašto ne čitam štampu. Jedino što povremeno kupim jeste Politikin zabavnik. Društvene mreže koristim, ali vrlo ograničeno i pažljivo. To znači da pratim jedino stranice koje su kulturnog i edukativnog karaktera, otpraćujem i prijatelje ukoliko prečesto dele vesti i stvari koje mene zamaraju i ne zanimaju i nije me sramota da to kažem. Nemam nijednu aplikaciju na telefonu sa vestima i ostalim strahotama. Ne zanimaju me ni servisne informacije. Mama mi javlja kada dolaze svetski zvaničnici zbog kojih grad na par sati izgleda kao svaki dan u vreme špica.

Zamislite slobodu i vreme koje biste sebi vratili. Svoje dragoceno vreme dajete TV stanicama i urednicima novina. Oni se njime hrane. Vaše vreme treba da nahrani vas, a čitanje je jedna vrlo kvalitetna i nutritivno bogata hrana. Ne morate biti ekstremni, ali svakako možete smanjiti vreme koje provodite ispred ekrana.

2. UVEK ČITAM PRE SPAVANJA

Navika koje se ne odričem. Čak i kada se kasno vratim iz grada, nekoliko stranica je dovoljno da me umiri i ulepša veče. Na stolu pored kreveta su mi uvek knjige, Kindle, dnevnici i olovke. Obično čitam pola sata do sat vremena. Čitanje me ne uspavljuje, vrlo sam koncentrisana i budna dok čitam.

3. ČESTO ČITAM ČIM SE PROBUDIM

Naročito ako poranim. Napravim sebi limunadu ili skuvam čaj i umesto da listam društvene mreže, čitam bar pola sata.

4. ČITAM U PREVOZU

Retko se desi da nemam knjigu sa sobom. Nisam baš od onih „visećih“ čitača, ipak mi je draže da sednem i čitam. Ponekad čitam i na stanici dok čekam autobus ili dok ne pristigne društvo sa kojim se nalazim.

5. U TOKU DANA

Čitam u pauzama između časova, ako nemam nešto bitnije u tom trenutku da obavim. Čitam poneku stranu uz kafu ili dok kuvam. Inače, nemam običaj da čitam satima koliko god da mi je knjiga zanimljiva. Radije čitam dva puta po pola sata ili sat nego da tri ili četiri sata čitam bez prestanka. Volim da smenjujem aktivnosti pa ću radije pogledati neki video na YT ili poslušati neki podkast.

6. KNJIGA UVEK IMA PREDNOST NAD FILMOM I SERIJAMA

Serije skoro i da ne gledam, možda jednu do dve godišnje. Filmove gledam povremeno i biram ih kao da biram muža, vrlo pažljivo. S obzirom na to da se danas retko snimaju filmovi ispod dva sata, pojedem se kada odgledam nešto što ne vredi toliko mog vremena.

7. ČITAM NEKOLIKO KNJIGA ISTOVREMENO

Uslov je da budu iz različitih žanrova. Obično čitam roman i neku stručnu knjigu, nešto iz psihologije, nefikcije, što bi se reklo. Nisam uvek raspoložena za istu vrstu literature.

8. SVAKO VREME JE DOBRO VREME

Hoću reći, čitanje me odmara. Tera na razmišljanje i empatiju, ali to nije poput zamora koji kući dovučete iz kancelarije. „Preumoran sam za čitanje“ vas mnogo sputava. Ko zna, možda vas baš knjiga osveži i odvuče od opsesivnog pretumbavanja svakodnevnih problema po glavi.

9. KORISTIM SVAKU PAUZU

Dok jurim po gradu, obavljam posliće, pa se stvori neka pauza, svratim u kafić, zavučem se u neko ćoše i čitam. Opcije su mnogobrojne ako sa sobom uvek imate knjigu. Neka knjiga bude blizu vas, sigurna sam da će se pojaviti prilika u danu da pročitate koju stranu. Mučno vam je da čekate u redovima? Ne više.

10. POGLEDAJ POD 9)

Osim, kako ispada uvek, ne čitam u sledećim situacijama:

  • Dok jedem. Volim da uživam u hrani, ne volim da prekidam ni jelo ni tok misli dok čitam.
  • U biblioteci. Ne volim čitaonice. Ne čitam ni u knjižarama i trafikama, stojeći.
  • Nikako ne čitam dok hodam. Neverovatno mi je kada vidim nekoga ko šeta ulicom i ne odvaja pogled od knjige. Ako ste jedan od njih, molim vas, počnite da volite i pazite sebe malo više.

Najsigurniji način da više čitate jeste da ga vežete za neki deo dana ili postojeću aktivnost i da odvojite odmah minimum vremena, recimo pola sata. Ako je potrebno, podesite tajmer. Ne prekidajte čitanje zbog notifikacija na telefonu. I uvek (svesna sam da se ponavljam) imajte knjigu sa sobom.

Ne volim ovakvo merenje čitanja, čitanje je uživanje, ne gledam na sat dok čitam, ali ako baš nikako ne postižete da pročitate koju knjigu više, a voleli biste, onda bi valjalo da sebi zadate ovakve zadatke. Bar dok ne postane vaša svakodnevna navika o kojoj i ne razmišljate već joj se radujete.

Dan nam je svima isti – traje 24 sata.

Ipak, dani su nam svima tako različiti – proizvod su naših prioriteta i izbora.

Ako već ne možemo da biramo vlast, dajte da izaberemo svoj dan.♥

2 thoughts on “KAKO STVORITI VREME ZA ČITANJE?

  1. Kako sam uživala čitajući ovo…. Vanja vi zaista imate taj dar da pišete divno. Samo tako nastavite 😇

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *