LOVE BOOKS

POKE THE BOX – Seth Godin

Ne bi valjalo kada bi ovaj tekst o knjizi bio duži od same knjige. Poke the Box je knjiga od svega 85 strana koju pročitate dok popijete kafu ili, ako malo sporije čitate, za jedno popodne/veče. Set Godin je jedan od retkih koji umeju da na vrlo jednostavan i sažet način objasne život. Neki bi rekli posao, s obzirom na to da je stručnjak za marketing. Ja ću se usuditi da kažem život jer svojim čestim metaforama pokazuje kako način razmišljanja u životu i izazovnim životnim situacijama zapravo utiče na sam posao tj. karijeru.

Ipak, predstavimo ga onako kako sebe predstavlja na svom blogu. Autor je 18 knjiga koje su bestseleri širom sveta i prevedene su na više od 35 jezika. Piše o postindustrijskoj revoluciji, o tome kako se ideje šire, marketingu, odustajanju, upravljanju kompanijom i kvalitetima pravog vođe, i najviše od svega, o tome kako promeniti sve. Kod nas su prevedene (samo) dve njegove knjige i to su Svi marketinški stručnjaci su lažovi i Plava krava, ali nemojte tu stati. Dovoljno je samo da u Googlu ukucate Seth Godin i izaći će vam njegov blog koji je jedan od najpoznatijih u svetu. Ono što vam od srca preporučujem je da se prijavite na njegov njuzleter.

Na sajtu nećete naći ikonice za Facebook ili Instagram. Njega, verovali ili ne, nema na društvenim mrežama jer, kako sam objašnjava, želi da se u potpunosti posveti jednoj stvari, a to je pisanje. E sad, možete li da zamislite koliko je onda on dobar kada sebi može da priušti takav luksuz da ga jedino možete naći i čitati na njegovom veb-sajtu i knjigama. Obećavam vam, ipak, da ćete se toliko zaljubiti u sve što radi da ćete sami odlaziti na njegov sajt i tražiti knjige na internetu, a mejlove čuvati. Vredi vraćati se na sve što napiše, svaka mu je zlatna. Ako vam ovo nije dovoljno da odmah odjurite u knjižaru, onda možete i da ga potražite na Youtube-u ili TED-u i poslušate neke od njegovih govora ili intervjua jer je podjednako dobar i aktivan i kao govornik.

Ono što najviše volim kod njega, a što ćete verujem i vi zavoleti, jeste način na koji piše. Jednostavno i sažeto. Sa jasnom porukom. Toliko lako deluje, čini vam se da bi svako umeo tako da napiše, ali to je samo varka. To je, rekla bih, najteže. I to jeste ono što ga izdvaja. Ne možete pogrešno da ga shvatite.

Čitanje njegovog sadržaja izgleda ovako: Klimate glavom, smešite se, klimate glavom i onda stanete na minut, doživite eureka momenat, osećate se kao da vas je neko zveknuo po glavi najdebljom knjigom i kao da je u tom trenutku dok je knjiga dodirivala vaše teme ušao neko i upalio svetlo. U vašoj glavi.

seth godinDa se vratimo na Poke the Box. Na prvoj stranici ispod samog naslova knjige piše sledeće:

„When was the last time you did something for the first time?”

Naslućujete o čemu je reč. O akciji. Tačnije, preuzimanju inicijative. Niz kratkih poglavlja, ponekad čak i samo jednu rečenicu dugih, istu ideju prikazuju na novi način, ali posle svakog imate osećaj da bi stvarno trebalo da već jednom probate to što ste (možda) smislili, ako vam sistem nije već totalno isprao mozak i ubedio vas da se povinujete pravilima, ćutite i radite ono što se od vas očekuje. Ono što Set od vas očekuje i na šta vas sve vreme podstiče jeste započinjanje nekog projekta i suočavanje sa strahom koji je neizbežan i koji nas zapravo najčešće i koči.

Ne brinite, neću vam odati sve, ali ću vam reći da ćete se zapitati čega vas je više strah, neuspeha ili uspeha? Šta je potrebno da se isti prevaziđe? Šta ćete kada ne uspete jer izvesno je da će se to dešavati? I to više od jednom. Da li vas znatiželja gura napred i kako to da ljudi koji su pokrenuli Starbucks ili Pixar nisu ništa darovitiji ili „posebniji” od vas? Takođe ćete biti optuženi da ste sebični, jer ko zna koje sve ideje čuče u vama, a vi ih niste podelili sa svetom. Prestanite da se krijete i budete „realni”. Koliko skupo će vas koštati kad ne uspete i kako to da se više isplati da padnete nego da ne probate uopšte? Ako vas i ne ubedi da se pokrenete, onda ćete mu bar pozavideti na sposobnosti da od gotovo svake rečenice koju napiše poželite da napravite poster i zalepite na zid.


„Soon is not as good as now.“


Set Godin nije motivator, ne bavi se ličnim razvojem, neće vam prepisati deset afirmacija na dan. Kad malo bolje razmislim, knjigu završava citatom Sidarte Gautame, poznatijem kao Buda, pa ćete se dok čitate ovo možda malo uplašiti i zapitati kako smo od marketinga otišli u popularnu psihologiju. Ispostavlja se da su te „tajne” deo svakog zanata i svakog uspeha. I nije bitno da li u njih verujete. Bitno je da probate sami i posmatrate šta se dešava. Tako je došlo i do naslova knjige. Ima tu, doduše, jedna mala priča o metalnoj igrački za majmune, pardon, bebe, ali tu ću da stanem.

U svakom slučaju, Go, poke the box! Bocnite tu kutiju zvanu život, gledajte šta će se desiti, nastavite da pritiskate dugmiće i prekidače, promenite nešto i rezultati će doći. Jer u suprotnom, šta radite osim što na pokretnoj traci svaku flašu okrenete na pravu stranu kako bi joj mašina, tj vaš kolega stavio etiketu, i onda odete, spavate, žalite se na sve i tako svaki dan. Skupo, bogami.

Do sledećeg čitanja, mućkajte glavom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *