LEARN ENGLISH

ZAŠTO JE BAŠ DANAS NAJLAKŠE NAUČITI ENGLESKI?

Da li vam je zaista potreban još jedan razgovor/tekst nakon koga potvrđujete svoje najcrnje sumnje da je ovaj svet totalno pošašavio i da ste rođeni u pogrešno vreme; nekada je bilo bolje. Nekada je uvek bolje.

E pa, žao mi je, ne slažem se. Niti je bio bolji, niti gori. Svako vreme je za sebe, drugačije i jedinstveno. Ima svoje nedostatke, ali ima i prednosti. Vi ste sada tu gde jeste i, osim smišljanja izgovora kako biste izbegli da uradite ono što bi trebalo, možete li zastati na trenutak i tu energiju upotrebiti za nalaženje dobrih stvari u kojima imamo priliku da uživamo.

Kakve to veze ima sa učenjem engleskog jezika? Dakle, imamo malu grupu ljudi koja uživa u učenju jezika. Veliki pozdrav, sabraćo! Sada, međutim, pričamo o onoj većoj grupi koja oseća da mora zbog koječega da uči engleski jer, pobogu, danas ne možeš ništa bez engleskog. To je tako frustrirajuće. Nekada je bilo bolje.

I šta sad? Tu odustane 80% ljudi. Slobodna, ali verovatno tačna procena. Idu lakšim putem, utabanom, uvek bezbednom “jadan ja, ko izmisli ovo” stazom odustajanja i konstantnog žaljenja. Čekaju na vremeplov da ih prebaci u 17. vek. Good luck with that!

zašto je danas najlakše učiti
Fotku darovao: Vladimir Maksimović

Misija teksta je sledeća: uhvatiti gorepomenutu osobu za ramena, nasmešiti se utešno, dok govorite: „Мhm, razumem“ i dok ih neočekivano zdrmusate kao da su se uspavali za sopstveno venčanje, navedete stvari koje postoje tek od pre nekoliko godina i uz pomoć kojih oni napreduju brzinom kakva je do sada bila nezamisliva; oni su, takoreći, u supersoničnom avionu na putu za usvajanje stranog jezika, danas, u ovom ludom svetu takvom kakav jeste.

Osim ako nemate telepatske moći pa ove redove čitate iz mog uma direktno, najverovatnije trenutno gledate u ekran svog kompjutera, tableta, pametnog telefona koji radi na struju (Da, da, nekada je bilo bolje.) i uslugu pruža Njegovo Visočantvo, internet. Fun fact: u engleskom se internet piše velikim slovom i prethodi mu član the, čime na neki način ukazuju poštovanje ovom izumu koji danas uzimamo zdravo za gotovo. Već! A samo što se rodio.

No, kako bi ovaj tekst bar malo zaličio na one praktične „Tri/pet/sedam razloga kako najlakše naučiti engleski danas“, ajde da ga malo stisnemo u formu, ukrotimo pravilima. Praktičnost je vrhunski kvalitet. A za ovakve izlete u slobodu ću morati da napravim još jedan deo na blogu. Nešto kao: „Niko me nije pitao, ali rado ću vam odgovoriti.“

Evo nekih od očiglednih i svima dostupnih prilika za jednostavnije i uspešnije učenje engleskog.

1. Engleski je danas lakše nego ikada učiti prvenstveno zbog kompjutera i interneta. Pametni telefoni, kao mini kompjuteri, su tako brzo zavladali svetom i našom pažnjom da vam zapravo mogu poslužiti kao džepni profesori.

Količina materijala za učenje koja nam je dostupna je prosto neverovatna. Kada samo pomislim na to kako se engleski učio u školama pre samo 10, 15 godina; jedino sredstvo je bila knjiga i u njima tekstovi i vežbanja. TV jeste pomogao, ali ko je provodio toliko vremena ispred TV-a? Bar nismo onoliko koliko danas provedemo ispred telefona ili kompjutera. Mislim da nikako ne treba zanemariti neograničene izvore materijala za slušanje, čitanje, gledanje video snimaka, mogućnost razmene poruka i mejlova i razgovora sa prijateljima na engleskom. Vi danas možete provesti deset sati u društvu engleskog. Hoćete li? Ili ćete ipak u 17. vek?

2. Putovanja u inostranstvo su uvek sjajna prilika da unapredimo svoj engleski.

Danas smo u mogućnosti da često putujemo, skoro svako sebi može da priušti odlazak u stranu zemlju i te prilike treba iskoristiti ne samo za slikanje i klopanje, već i za razgovor sa strancima. Čak i da im engleski nije maternji jezik, danas svako ponešto zna da kaže na engleskom i tako možete nešto novo naučiti. Prevazići ćete tremu i shvatiti da vam baš tih nekoliko dana stalnog korišćenja engleskog fali da se oslobodite i prestanete da izbegavate sve situacije u kojima biste mogli da se izblamirate.

Još jedna bitna stvar ovde koju mnogi zanemaruju jeste činjenica da sve više stranaca posećuje našu zemlju i da, čak i da ne odete nigde, vrlo često imate priliku da sa njima pričate ovde, na ulici, u kafićima i restoranima, na festivalima i mnogim drugim događajima. Slobodno priđite nekome za koga možete da procenite da bi mu trebala pomoć ili bi voleo da zna više o našoj zemlji ili mestu u kome je i budite im vodič.

Iz samo ove dve stvari koje odlikuju ovo globalno selo u kome živimo se može izvući i više nego dovoljno razloga da se prihvatite učenja i uvidite da imate podršku sa svih strana, zaista. Niste ostavljeni na cedilu, imate sjajne uslove za rad i učenje.

Engleski za sada vrlo uspešno obavlja funkciju jezika koji spaja svet, a mi smo tu sada i vreme je da se pomirimo sa tom činjenicom i prestanemo da se protivimo već počnemo da unapređujemo sebe i svoja znanja.

Engleski jeste neophodan u svim oblastima naših života i baš to njegovo prisustvo treba iskoristiti. Gde god da se okrenete možete da ga čujete i da sa nekim popričate. On vam je od onih strogih profesora koji puno traže, ali puno i daju.

I na svemu tome možemo da zahvalimo mnogobrojnim izumima koji danas postoje, a nekada su bili nezamislivi. Kada tražimo prednosti situacije u kojoj se nalazimo, uvek smo na dobitku. Da li je vaša čaša poluprazna ili polupuna?

P.S. Pozivam vas da skoknete i na moj Instagram profil i na IGTV-u pogledate video na istu temu. Možda će vas zaintrigirati i još neki koje sam tamo objavila. Javite svoje utiske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *